De laatste editie van VCA Actueel verscheen in december 2017

Meer informatie over VCA

www.vca.nl

Naar de SSVV

 

Naar de uitgever

 

Collin van Beek van Kelvion Machine Cooling en Frans Mennen van NTS-Group zijn in de metaalindustrie dé preventiemedewerkers van het jaar 2017. De verkiezing vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het veiligheidsverbeteringsprogramma 5xbeter. Telkens worden er twee mensen bekroond, uit een groot en een klein bedrijf. Voorwaarde is dat de betrokkenen hun omgeving weten te inspireren en dingen voor elkaar krijgen.

Frans Mennen is QESH manager bij de NTS-Group. Bij de borging van kwaliteit en veiligheid kent hij een sleutelrol toe aan leidinggevenden. Anders dan voorheen kent zijn bedrijf nu een veiligheidsbudget, is een directielid voorzitter van de "Arbovakgroep" en heeft elk bedrijfsonderdeel een Arbocommissie.
Collin van Beek begon in 1988 als uitzendkracht bij Kelvion in Almere, een bedrijf dat warmtewisselaars maakt. Sinds 2004 is hij voor de helft van zijn tijd arbocoördinator. De jury noemt diverse technische oplossingen die hij bedacht om te voorkomen dat collega's letsel oplopen of klachten gaan ontwikkelen.
"Preventiemedewerker" is een rol die in de Arbowet is vastgelegd. Sinds 1 juli is de betreffende bepaling veranderd. Ondernemingsraden hadden al instemmingsrecht bij de vaststellen van de taken van de preventiemedewerker, maar nu is dat recht uitgebreid tot de vraag wie er in deze rol benoemd wordt.

Behalve preventiemedewerkers bekroont 5xbeter ook elk jaar een klein en een groot bedrijf dat zich verdienstelijk maakt op het gebied van veilig en gezond werken. Dit jaar viel de titel "IJzersterk bedrijf" ten deel aan Metalco en AWLTechniek.

Metalco-eigenaar Ad Verstijnen was altijd al betrokken bij veilig en gezond werken. Dat er acht jaar geleden een serieus ongeval gebeurde, heeft die betrokkenheid nog vergroot. En dat draagt hij over op zijn medewerkers. De verbeterde afscherming van slijptollen die zij bedachten, is door de fabrikant ervan overgenomen. De jury vermeldt onder meer dat bij Metalco telkens één medewerker verantwoordelijk is voor machines waar meerdere personen mee werken. Die beslist wanneer onderhoud nodig is en spreekt collega’s aan op de manier waarop ze met de machine omgaan.

Over AWL Techniek meldt de jury onder meer dat het melden en serieus nemen van onveilige situaties er de gewoonste zaak is. Het MT heeft elke vrijdagmiddag een lunchmeeting waar veiligheid bovenaan de agenda staat. Het bedrijf schenkt ook aandacht aan de belastbaarheid van medewerkers.