De laatste editie van VCA Actueel verscheen in december 2017

Meer informatie over VCA

www.vca.nl

Naar de SSVV

 

Naar de uitgever

 

Onlangs publiceerde de Inspectie SZW de brochure “Werken op hoogte vanuit een werkbak”. De brochure bevat geen nieuwe voorschriften, maar is uitgebracht omdat er veel ongelukken gebeuren met hoogwerkers en verreikers met een werkbak. De afgelopen vijf jaar 88 keer, om precies te zijn, met 96 slachtoffers. Dat gaat dan alleen om arbeidsongevallen met hoogwerkers en verreikers; ongevallen met torenkranen zijn niet meegerekend.
Daar worden ook wel eens werkbakken aan bevestigd, en soms worden die gebruikt om personen in te vervoeren, maar bij torenkranen is dat laatste gewoon verboden. Wat waarschijnlijk ook niet in die 88 gevallen zit - het betrof namelijk geen arbeidsongeval - is het ongeluk dat in 2015 gebeurde bij een oldtimershow in Oldebroek. Daarbij werd een omstander gedood toen een hoogwerker omviel die als een soort attractie werd gebruikt. Van de vijf volwassenen en acht kinderen die zich in het bakje bevonden raakten er elf gewond. De bediener kreeg in februari van dit jaar een werkstraf van 240 uur.


Veel van de 88 arbeidsongevallen die aanleiding waren voor de nieuwe brochure zijn veroorzaakt doordat de machine omviel. Volgens minister Asscher (SZW) gebeuren ongevallen vaak omdat voorschriften en veiligheidsinstructies van de fabrikant niet worden opgevolgd of omdat machines zijn aangepast.