De laatste editie van VCA Actueel verscheen in december 2017

Meer informatie over VCA

www.vca.nl

Naar de SSVV

 

Naar de uitgever

 

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar drie mensen die ervan worden verdacht de toedracht van een ongeval te hebben willen verhullen. Het ongeval vond in juni 2016 in Venlo plaats. Bij het kantelen van een heftruck liep de chauffeur een open beenbreuk op. Hij is nog herstellende.

De Inspectie SZW kreeg bij het onderzoek twijfel aan bepaalde documenten en schakelde intern de directie Opsporing in. Dat onderdeel nam contact op met het Functioneel Parket, zoals gebruikelijk is in gevallen waar een strafrechtelijke kant aan kan zitten. Dat gelastte eind maart jongstleden de aanhouding van drie verdachten. Ze zijn na verhoor "heengezonden", maar het onderzoek naar hen duurt voort.

De verdenking is dat een leidinggevende een vervalst certificaat heeft laten opmaken waaruit moest blijken dat het slachtoffer een heftruck mocht besturen, en dat er druk op het slachtoffer is uitgeoefend om dat te ondertekenen. De verdachten zijn een leidinggevende uit het bedrijf waar het ongeval plaatsvond, een leidinggevende van een uitzendbureau, en de leverancier van het certificaat.

Het OM pakt managers die verantwoordelijkheid dragen voor arbeidsongevallen vaker strafrechtelijk aan.